Provize a proč ji platit, a proč je výhodnější, když ji zaplatí prodávající?

26. 1. 2024

No přece proto, že ten kdo makléře platí, pro toho a k jeho prospěchu makléř pracuje!

Na trhu se můžete setkat se sliby typu:

„Prodej nemovitosti zdarma a bez provize“

Položte si otázku:

Z čeho žije onen makléř a ona realitní kancelář? Tedy z čeho platí své daně, náklady na inzerci, prostory své působnosti, reklamu, vlastní život a vzdělávání, právníky a mnohé další…?

Pokud dospějete k logickému závěru, že makléři někdo zaplatit musí, pak bych si v roli prodávajícího kladl otázku, zda je pro mě výhodné či nevýhodné si svého makléře zaplatit, či placení nechat na protistraně, tedy v daném případě na kupujícím.

Ano, prodávajícímu může přijít atraktivní, když provizi platit nebude, a tak vlastně ušetří. Ale zde pozor! Myslíte si, že prodávající opravdu ušetří? Provizi platí ten, kdo si službu u makléře objednává – a tedy má určité požadavky. Kupci logicky taky nechtějí přijít na hůl a vyhazovat peníze oknem. Shání nějakou konkrétní nemovitou věc a jedním z parametrů také je, kolik je to bude stát! Makléř tedy v takovém případě nemusí být motivován tím, aby pro prodávajícího dosáhl nejlepších prodejních podmínek – tedy hlavně nejlepší ceny, ale aby nahrával tomu, kdo platí, tedy kupci!

Neušetříte - uvědomte si, že:

1. Není rozdíl mezi prodejem nemovitosti za 5 000 000 Kč včetně provize 150 000 Kč realitní kanceláři prodávajícím, a prodejem nemovitosti za 4 850 000 Kč s placením provize 150 000 Kč kupujícím - kupující ze svého pohledu zaplatí stejnou částku. Jde tedy o lacinou hru s čísly, kterou se někteří makléři snaží nalákat nové klienty - možná proto, že to ani jinak neumějí.

2. Realitní makléř může svým požadavkem na potenciální kupce, že bude kromě kupní ceny pro prodávajícího ještě vyžadovat provizi pro sebe, některé dobré kupce i odradit. A to již i ve fázi inzerování, kdy je v inzerci napsáno: „cena 5 000 000 Kč + provize pro RK“. Tehdy se už většina zájemců o koupi hned v úvodním telefonátu ptá, jaká je vlastně výše provize a s jakými náklady tedy mají vlastně počítat. A mnohdy je toto dokonce příčinou toho, že někteří kupující na danou nabídku kolikrát ani nezavolají! Tedy prodávající možná už v této fázi přišel o dobrého kupce. A ani se o tom nikdo nedozví!

Ve výsledku tedy bude o byt či nemovitou věc menší zájem, a tedy prodávající riskuje, že obdrží menší kupní cenu, než by mohl. A navíc se o tom vlastně ani nedozví!

Prodáte za nejvyšší možnou cenu, nebo bez provize?

Se zprostředkovatelem prodáváte buď za nejvyšší možnou cenu, nebo bez provize. A tyto dva způsoby se navzájem těžko slaďují. Slib prodeje „bez provize“ je tedy pouze laciný trik lákající neznalé prodávající na slovíčko „zdarma“. A jak tvrdí ekonomové, večeře zdarma neexistují. Někde nenápadně a ve skrytu za ně stejně zaplatíte. A mnohdy více, než byste jinak platili, a kolikrát o tom ani nemusíte vědět.

Daší nevýhody:

1. Toto obchodní chování je u nás bohužel tolerované, ačkoli v některých jiných zemích je považováno za neférovou obchodní praktiku a možné klamání klientů. U kupců, zejména ze zahraničí - kteří nemusí znát dobře místní zvyklosti a mentalitu, tak může vzniknout pocit, že jednají s neseriózní firmou, a celé jim to může připadat podivné - a to je může odradit od koupě nemovitosti, kterou by jinak ale rádi získali a dobře za ni zaplatili.

2. Nižší cena, uvedená v kupní smlouvě, může u některých bank mít vliv i na výši vyjednávané hypotéky. Několik desítek tisíc korun na úvěru, které by si kupec mohl jinak dovolit půjčit, ale nezíská je kvůli nižší uvedené ceně ve smlouvě, může způsobit, že kalkulace kupujícího nebudou v bance vycházet, a tak do nákupu raději ani nepůjde. Musí si přece byt či dům ještě zařídit nábytkem a provést případné rekonstrukce či úpravy.

3. Já jakožto makléř znám způsoby, jak své platící klienty ochránit před problémy, které mohou nastat nejen v průběhu, ale i po prodeji nemovitosti! V Česku například existují advokátní kanceláře, které zpětně po prodávajících úspěšně vymáhají část zaplacené kupní ceny měsíce po zápisu vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí. Ví, jak na to! Nám makléřům však nemusí být vhod, proč se snažit udělat maximum pro klienta, který vlastně nechce platit.

Závěr:

Ačkoli se stává, že prodávající v některých případech prodali dobře i bez provize přes RK či úplně bez RK, například u hodně atraktivních nemovitostí, které se takříkajíc prodávají samy…, lze říci, že je jistější a lepší si svého makléře zaplatit, a mít na něho následně vysoké nároky.

Potřebujete poradit, jak postupovat při prodeji či pronájmu bytu či nemovitosti?

Chystáte se na prodej či pronájem, ale nechcete vše zařizovat sami?

Neváhejte se obrátit na mě!

Rád pro Vás odvedu veškerou práci od ocenění bytu či nemovitosti až po finální podpis smlouvy i předání nemovitosti kupci či nájemci.

< Zpět na všechny články