Úschova kupní ceny – část 3. Úschova kupní ceny v bance:

2. 2. 2024

Každý z nás využívá denně služeb bank. Banky také nabízí i možnost úschovy kupní ceny. Nejčastěji se tato smlouva nazývá „smlouva o jistotním účtu“ nebo „smlouva o vázaném účtu“.

Z pohledu důvěry to vypadá nadějně, ale má to i své zápory.

Bankovní instituce podle mých zkušeností neumí úschovu listin (jako notář či advokát), nemají moc flexibilní právní zázemí (bankovní úředníci nejsou běžně právníci, nebo jsou příliš sešněrováni interními předpisy souvisícími s citlivou povahou bankovnictví jako takového – i když listiny a smlouvy bankám jinak připravují špičkoví právníci, některé věci pro jejich povahu podnikání prostě nejde dělat snadno a každá změna musí prvně procházet právním oddělením banky), a banky vám pravděpodobně nepřipraví návrhy kupních smluv, které si musíte vyřešit jinde (v každé bance je to ale jinak, a taky se to časem mění – a tak se ve své bance musíte ptát).

Nelze ani moc připomínkovat jejich smlouvy o úschově, které jsou striktně nastavené. U složité transakce tedy volba tohoto nástroje může spíše věci ještě více zkomplikovat a v takovém případě advokát či notář mohou být lepší volbou.

Ceny jsou od 3 000 Kč do  20 000 Kč -  často představují základ + procentuální sazbu z výše uschované částky.

Pro kupujícího při vyřizování hypotéky ale může zase být úschova u banky spíše výhodou. 

V rámci důvěryhodnosti se jedná o instituci kontrolovanou ČNB a za vklady na účtech pojištěnou.

V minulosti jsem se ve smluvních podmínkách bank setkával s ustanovením, že kdyby došlo k exekuci části částky u nich uložené, že jsou povinni tuto částku vydat oprávněnému exekutorovi. Většinou se nic u takového smluvního ustanovení neděje - pokud schovaná částka stále ještě patří kupujícímu a ta je částečně složena i z hypotéky, je bonita kupce jistě dostatečně prověřena už bankou. Pokud již náleží prodávajícímu, jeho exekuce jsou jeho problém. Každopádně je třeba před podpisem smlouvy o úschově peněz u banky tuto smlouvu pečlivě číst a věnovat třeba tomuto bodu pečlivou pozornost. V některých případech se nakonec možná rozhodnete zvolit jiný nástroj.

Banka jistě v rámci své práce udělá i potřebnou práci, aby naplnila zákony, zde například zákon č. 253/2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Pokud prodáváte nějakou nemovitost, a peníze obdržíte touto cestou, máte i dost dokladů o původu svých peněz pro případ, že si z těch peněz chcete koupit nějakou jinou nemovitost a nějaká další osoba by po vás kvůli zákonu vyžadovala doložení původu vašich peněz.

Bankovní úschovy, stejně jako úschovy u dalších uschovatelů, jsou postaveny na principu, že se schovaná částka vydá oprávněnému po předložení příslušných ve smlouvě uvedených listin, a to automaticky po té, co v bance překontrolují, že listiny splňují všechny náležitosti – jde například o výpis z katastru nemovitostí, kde je kupující zapsán jako vlastník nemovitostí apod.

Upozornění:

Zde pozor na rozdíl mezi nestrannou bankovní úschovou, a úschovou na účtu kupujícího nebo na účtu prodávajícího s tzv. vinkulací, které Vám také může někdo nabízet – třeba aby ušetřil. Existuje rozdíl mezi vinkulovaným účtem v bance a bankovní úschovou, která probíhá na speciálním účtu banky, k tomuto účelu zřízeném.

U vinkulovaného účtu jsou rizika pro stranu, které účet nepatří. Může se stát, že k výplatě peněz bude nutný písemný souhlas majitele účtu, nebo účet bude blokován exekutorem domnívajícím se, že peníze ležící na účtu jsou majetkem majitele účtu a vy budete nuceni prokazovat, že sebrané finanční prostředky patřily Vám s nejistým výsledkem.

Více o vinkulacích třeba zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinkulace

Potřebujete poradit, jak postupovat při prodeji či pronájmu bytu či nemovitosti?

Chystáte se na prodej či pronájem, ale nechcete vše zařizovat sami?

Neváhejte se obrátit na mě!

Rád pro Vás odvedu veškerou práci od ocenění bytu či nemovitosti až po finální podpis smlouvy i předání nemovitosti kupci či nájemci.

< Zpět na všechny články