Úschova kupní ceny – část 2: Jak to udělat správně a kde?

31. 1. 2024

Úschovu peněz udělat správně znamená, udělat ji nestranně a u správného schovatele. Jak to ale má vypadat?

V tomto článku se zaměřím na čtyři existující možnosti úschovy peněz, a ke každé sdělím pár dalších informací.

Již při sestavování kupní smlouvy by si měly smluvní strany ujasnit, kde budou peníze uschovány po dobu převodu vlastnického práva v katastru nemovitostí. Doporučuji toto projednat již při vyjednávání rezervace nemovitosti u realitní kanceláře či při vyjednávání s prodávajícím, pokud ten neprodává prostřednictvím zprostředkovatele.

Pro všechny je vždy nejlépe, aby se dopředu seznámili s tím, jak vše proběhne, a jaké budou mít povinnosti či práva ještě před tím, než se podpisem k něčemu zaváží.

Tedy je důležitá volba takového schovatele, který jim bude garantovat:

1.      Nestranný, neutrální a spravedlivý přístup k oběma stranám.

2.      Složená částka bude pojištěna pro případ nečekaných událostí.

3.      Složenou částku nebude moci nikdo zcizit.

4.      Bude zajištěn mechanismus výplaty peněz oprávněnému pro případ nemoci či úmrtí schovatele.

5.      Bude zajištěno naplnění zákona č. 253/2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a další právní normy. 

 

Jsou v zásadě jen čtyři možnosti:

1.      Úschova v bance.

2.      Úschova u advokáta.

3.      Úschova u notáře.

4.      Úschova u realitní kanceláře.

Vždy bych doporučil, aby všechny smlouvy před podpisem prohlédl VÁŠ zkušený právník. Existují velmi zásadní důvody, které jsem sepsal zde. Nikdy nevíte, zda právník realitní kanceláře či protistrany někde neudělal nějakou chybu. I mistr tesař se někdy utne! Tento krok může odhalit případné chyby a zajistit, že obě strany jsou v bezpečí.

Družstevní převody

Možná Vás napadne:

 „A co družstevní převod (převod družstevního podílu)? Ty přece probíhají rychle, a tak úschova nemusí být, peníze mohu předat v označeném balíčku prodávajícímu po předložení smluv družstvu, kdy mi družstvo potvrdí převzetí smluv. Existují přece výjimky na platbu v hotovosti.“

Připomínám, že zákonem daný limit pro platby hotovostí je 270 000 Kč. A ano, sice existují výjimky na platbu v hotovosti, ale ty se u nákupu družstevního bytu (tedy družstevního podílu) nedají aplikovat. 

Platbu v hotovosti ani u převodu družstevního podílu bych tedy rozhodně nedoporučoval - a to i proto, že i zde byste se mohli střetnout se zákonem č. 253/2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu – museli byste si například zjišťovat původ peněz kupujícího, abyste se vyhnuli případným rizikům.

Zde Vás může také napadnout, že kupující může příslušné peníze převést na váš účet příkazem bance z mobilu před vámi, a pak dokončíte družstevní převod. Avšak i zde pozor na výše uvedený zákon č.  253/2008.

Šetřit na některých službách se prostě může vymstít.

Takže nyní víte, jak a kde lze dělat úschovu peněz, i to jak by to mělo vypadat. Ale kdo je z těch čtyř institucí nejlepší?

V dalších dílech této série článků  se budu věnovat výhodám a nevýhodám jednotlivých schovatelů, které Vám pomohou si udělat jasno, kde si vybrat. Každému z nás může také vyhovovat něco jiného. Správná volba je klíčová pro bezpečný a hladký průběh realitní transakce."

Potřebujete poradit, jak postupovat při prodeji či pronájmu bytu či nemovitosti?

Chystáte se na prodej či pronájem, ale nechcete vše zařizovat sami?

Neváhejte se obrátit na mě!

Rád pro Vás odvedu veškerou práci od ocenění bytu či nemovitosti až po finální podpis smlouvy i předání nemovitosti kupci či nájemci.

< Zpět na všechny články